Vieraslajien poisto ja hävittäminen
Useat vieraskasvilajit ovat levinneet tehokkaasti ja haitallisesti hyvin laajalle ja Valtioneuvosto on julkaissut haitallisten ja kiellettyjen vieraslajien hallintasuunnitelman.
Suomessa haitallisia pihakasveja on yhteensä yhdeksän:
- alaskanlupiini,
- jättiputki,
- hamppuvillakko,
- tarhatatar,
- japanintatar,
- sahalinintatar,
- kanadanvesirutto,
- komealupiini,
- kurtturuusu sekä
- lännenpalsami.
Tällä hetkellä kiireellisimpiä poistettavia ja hävitettäviä vieraslajeja ovat Kurtturuusu ja komealupiini, jotka ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisimpia lajeja nopean levinneisyyden vuoksi.
Kurtturuusun hävitys vuonna 2019 astuneen asetuksen mukaan hävittää vuoteen 2022 mennessä ja kurtturuusun kasvatus on kiellettyä 1.6.2022 alkaen.
Onnistuuko vieraslajin poistaminen itse?
Vieraslajit ovat haitallisia luonnonvaraisille lajeille, mutta voivat olla vaarallisia myös ihmisille. Esimerkiksi jättiputki voi aiheuttaa ihoärsytystä. Vieraslajit leviävät aggressiivisesti juurista ja siemenistä ja saattavat olla vuosia maan sisällä.
Vaikka kasvit poistaisi kaivurilla, voi maahan jäädä silti pieniä palasia ja jonkin ajan kuluttua ne nousevat uudelleen. Myös vieraslajien jätteiden hävittäminen täytyy tehdä oikein, etteivät ne leviä pihamaalle takaisin.
Vieraslajien poistamisen menetelmät
Vieraslajien poistamisessa käytetään yleensä jotain kolmesta menetelmästä:
- Ylös kaivaminen
- kasvinsuojeluaineita tai
- näivettämistä
Varmin tapa näistä menetelmistä on näivettäminen, jossa haitallisia kasveja tuhotaan pikkuhiljaa säännöllisillä käynneillä.
Jos sinä haluat varmistaa huolellisen vieraslajin poiston ja asianmukaisen vieraslajin jätteenkäsittelyn, jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.